Thursday, August 13, 2020

Vegetarian Asam Pedas (Asam Pedas Sayur)

Masakan sayur-sayuran. Sayur sahaja. Betul tu. Sayur sahaja, dan takda, atau tanpa daging, tanpa ternakan, tanpa buruan dan tanpa ikan. Itulah resep kita hari ini. Boleh dikatakan sebagai, satu hidangan dengan sayur-sayuran and resepnya adalah Vegetarian Asam Pedas, atau Asam Pedas Sayur. Masakan sayur-sayuran, atau disebut sebagai vegetarian dishes, memang sudah ujuk berzaman-zaman dahulu dan sekarang, nampaknya, terdapat golongan yang memilih atau lebih gemar makan sayur sayur sahaja. Bukan setakat kaum India, tetapi kuam Cina, juga orang dinegara Barat dan kaum Melayu pun saya dengar berminat or memilih makanan sayur-sayuran sahaja. Apa sebabnya? Mungkin kerana kesihatan kut? Mungkin. Atau sebab-sebab peribadi mereka sendiri? Biar lah. Saya pun bukan-nya suka jaga tepi kain orang pun. Tapi, sudah jelas peminat peminat masakan berasa and berperisa sayur sayuran sudah popular. Vegetarian Asam Pedas/Asam Pedas Sayur ini? Memang disyurkan kepada sesiapa yang vegetarian or yang juga gemar makanan sayur-sayuran. Walau bagaimana pun, kalau nak juga hidangan ikan asam pedas or asam dengan ikan, inilah - Ikan Goreng Asam JawaAsam Pedas Ikan Bawal, Ikan Goreng Asam dan Assam Fish Curry

(Note: for those of you who can't read Bahasa Malaysia, please refer to the video attached right at the bottom for the recipe)

Tuesday, August 4, 2020

Ikan Goreng Asam Jawa (Tamarind Fried Fish)

Hah! Memang kegemaran saya. Saya ini? Saya lah Nava K. Saya adalah salah seorang peminat setia and suci makanan Melayu. Semua pun boleh. Budu, tempoyak, jering, petai, sambal belacan, pucuk rebung dan lain-lain lagi. Termasuk Ikan Goreng Asam Jawa yang saya kongsi hari ini. Pernah masak berbilang-bilang kali. Tapi inilah kali pertama sebagai entri blog dan video youtube pun sudah sedia untuk petikan dan tuntunan anda semua. Video memasak Ikan Goreng Asam Jawa, atau, Tamarind Fried Fish sebenarnya dalam Bahasa Tamil and Bahasa Inggeris. Kira-nya, bilingual video. Kenapa ya? Sebab saya nak memperkenangkan masakan Melayu kepada kaum India, juga orang di negara Barat dan sesiapa saja, dimana saja, yang boleh faham Bahasa Tamil and Bahasa Inggeris. Dah cukup lah tu. Cerita panjang tak payah lah kan? Jom kita masak Ikan Goreng Asam Jawa atau Tamarind Fried Fish. Jumpa lagi ya, lain kali. 

Note: Those of you who don't speak, neither can read Bahasa Malaysia, recipe awaits you at my YouTube channel, and of course video is attached below as well. 

Bra-vo! The Power of Sports Bras in Yoga

Ever wondered why sports bras are a game-changer ( Two-Piece Yoga Outfits ) for your yoga practice ? Especially for Zen Yoga, where we offer...